Wat we doen

Het kind en zijn gezin staan centraal bij Regulus. Samen bespreken we wat de hulpvragen zijn en welk traject daarbij past. Na de intake maken de regiebehandelaar en behandelcoördinator met kind en ouders een plan van aanpak. Zo ontstaat een plan op maat. De trajecten worden zoveel mogelijk handelingsgericht, integraal en systemisch vormgegeven. Vanuit de systemische visie betrekt Regulus het onderwijs actief. In overleg met kind, ouders en school wordt bekeken op welke manier de school onderdeel uit kan maken van het zorgtraject.

Het Regulus stappenplan

1. Aanmelden

Een traject bij Regulus begint met een aanmelding via onze website.

2. Intake

Er vindt een intakegesprek plaats met een medewerker van het aanmeldteam om de hulpvraag te verduidelijken en doelen op te stellen.

3. Start

Tijdens het startgesprek met de regiebehandelaar en behandelcoördinator wordt een plan van aanpak gemaakt met kind en ouders.

4. Traject

Gedurende het traject wordt gewerkt aan de doelen die regelmatig met kind en ouders geëvalueerd worden.

5. Afronding

Als de doelen behaald zijn, wordt het traject bij Regulus afgerond.

Handelingsgerichte diagnostiek

Als onduidelijk is waar de problemen vandaan komen, kan individuele- en/of gezinsdiagnostiek ingezet worden om te komen tot beeldvorming en passende adviezen. We werken daarbij handelingsgericht. Dat wil zeggen dat we eerst in kaart brengen wat goed gaat en wat beter kan. Vervolgens bepalen we samen met ouders, kind en school welke informatie gemist wordt en op welke vragen zij graag antwoord willen. Met behulp van vragenlijsten, observaties, gesprekken en andere onderzoeksinstrumenten, worden beschermende en belemmerende factoren van het kind en zijn systeem in kaart gebracht. Op basis daarvan worden de vragen beantwoord en worden ondersteuningsbehoeften beschreven, waarna samen met kind en ouders de vervolgstappen bepaald worden.

Behandeling

We werken multidisciplinair en volgen daarbij de algemeen geldende richtlijnen, waarbij we zoveel mogelijk op maat werken. De trajecten zijn individueel en/of systemisch, afhankelijk van wat er nodig is. In overleg met het kind en zijn systeem worden de doelen bepaald en wordt een behandelplan opgesteld. De voortgang wordt regelmatig geëvalueerd en de doelen worden zo nodig bijgesteld. Als de doelen behaald zijn, wordt de behandeling afgerond.

Individuele behandelvormen

  • Psycho-educatie
  • Cognitieve gedragstherapie (CGT)
  • Acceptance and commitment therapy (ACT)
  • Eye movement desensitization and reprocessing (EMDR)
  • Schematherapie
  • Psychomotorische therapie
  • Medicatiecontrole

Systemische behandelvormen

  • Systeemtherapie
  • Gezinsbehandeling
  • Floorplay
  • Theraplay
  • Psychomotorische gezinsbehandeling

Groepsbehandeling

  • Psychomotorische groepsbehandeling
  • Acceptance and commitment therapy (ACT) in groepsvorm

Financiering

Jeugdhulp valt onder verantwoordelijkheid van de gemeente en wordt door de gemeente vergoed. Voor ouders zijn er geen kosten aan verbonden. Om de zorg bij de gemeente te kunnen declareren, is een beschikking nodig. Ouders kunnen hiervoor contact opnemen met de Toegang van de gemeente waar hun kind staat ingeschreven, of wij vragen een beschikking aan met een verwijzing van een arts of een bepaling van een gecertificeerde instelling.

Samen met Kizoom

Regulus is gevestigd in diagnostiek- en behandelcentrum Kizoom, wat staat voor kindzorg op maat. Binnen Kizoom werken speltherapeuten, kinderfysiotherapeuten, ergotherapeuten en sensorisch integratietherapeuten. Indien nodig, wordt de samenwerking gezocht, zodat een passend zorgaanbod gedaan kan worden. De financiering van de zorg wordt op de achtergrond geregeld middels een hoofd-/onderaannemerschapsconstructie of via de zorgverzekering. Door de goede onderlinge afspraken, hebben ouders en cliënten hier geen omkijken naar.